full screen background image
Trece-mai-usor-de-examenul-auto-vezi-aceste-sfaturi-646x330

Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere: noutățile despre care trebuie să știi!

Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere: noutățile despre care trebuie să știi!
Persoanele care vor să obțină dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice trebuie să susțină examenul pentru obținerea permisului auto. Acesta constă într-o probă teoretică și una practică.
„Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație”, prevede Codul rutier. Totuși, înainte de susținerea examenului auto, candidații trebuie să treacă de evaluarea psihologică și cea medicală și să urmezecursuri de pregătire teoretică și practică.
Dacă treci de proba teoretică, poți da proba practică de mai multe ori

Persoanele declarate admise la proba teoretică a examenului auto pot să susțină proba practică de mai multe ori, în situația în care o pică, începând din octombrie 2015, potrivit Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015. În acest sens, candidații trebuie să plătească taxa de examinare și să facă minimum șase ore suplimentare de pregătire practică.

„Candidații declarați «respins» la proba practică pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puțin 6 ore suplimentare de pregătire practică într-o școală de conducători auto autorizată”, prevede ordinul de ministru. Înainte de această schimbare, candidații care erau respinși la proba practică erau nevoiți să dea încă o dată proba teoretică.

Concret, din toamna anului trecut, admiterea la proba teoretică permite candidaților să treacă de proba practică, chiar și din mai multe încercări, într-un an de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică și practică.

Cei care nu se prezintă la proba practică au la dispoziție un an de zile de la absolvirea cursului de pregătire teoretică și practică pentru a cere programarea pentru o nouă probă.

Dacă suferi de apnee în somn, trebuie să obții un aviz medical
Tot din luna octombrie a anului trecut, Ministerul Sănătății a introdus obligativitatea obținerii unui aviz medical pentru cei care suferă de apnee în somn.
Mai precis, Ordinul MS nr. 1255/2015 prevede că persoanele suspecte că au sindromul de apnee moderată sau severă în somn (oprirea temporară a respirației) trebuie să obțină un aviz medical înainte de eliberarea permisului auto.

„Candidații sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului”, se arată în actul normativ.

În cazul prezenței sindromului, avizul medical confirmă că persoana în cauză își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat, dar și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența.

După obținerea permisului, șoferii care suferă de apnee în somn trebuie să meargă laexaminări medicale periodice.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *